Het aankoopproces van een bouwkavel

Het grootste gedeelte van de beschikbare bouwkavels zijn gemeentelijke bouwkavels. We gaan in dit artikel daarom uit van een gemeentelijke bouwkavel of de aankoop van een bouwkavel via een een ontwikkelaar/ontwikkelende aannemer.

Het aankoopproces van een bouwkavel

U heeft een gemeentelijke bouwkavel op het oog en u wilt uw eigen woning realiseren? Waar moet u rekening mee houden? Wat kunt u zoals tegenkomen in het aankoopproces en welke partijen komt u tegen in het aankooptraject.

Hoe wilt u bouwen?

Bij de aankoop van gemeentelijke bouwkavels onderscheiden we de kavels voor vrijstaande woningen en twee-onder-één kap kavels. Misschien dat u altijd al een schuurwoning willen realiseren of heeft u een uitgesproken voorkeur voor een moderne woning. Het is logisch dat u bij de aankoop van een twee-onder-één kap woning gezamenlijk met een medekoper overeenstemming moet bereiken over het ontwerp, budget en planning. Bij een vrijstaande woning heeft u alle vrijheid om de door u gewenste woning te realiseren. Alvorens u zich inschrijft op een beschikbare kavel is het belangrijk om de volgende punten onderzocht te hebben:

  1. Wat wilt u bouwen en wat zijn de mogelijkheden op het perceel?
  2. Hoe ziet uw financiële situatie eruit?
  3. Kiest u voor een ontwerp van een catalogusbouwer of wilt u een woning onder architectuur laten bouwen?
  4. Welke bouwstijl heeft uw voorkeur?

Klik op een van de punten hierboven voor meer uitleg!